вторник, 2 септември 2014 г.

Украйна е загубила войната за Югоизтока

НАТО неофициално призна, че Киев е изгубил войната в Югоизточна Украйна и вече е изпуснал контрола на тези територии, пише сп. “Шпигел”, позовавайки се на високопоставен генерал от пакта, съобщава 24chasa.bg.

Ръководството на алианса било принудено да направи нова оценка на военната ситуация в източната част на Украйна. На президента Порошенко оставало единствената възможност да води преговори, за да освободи хората си от клещите на руснаците, коментира генералът пред изданието.

Украйна е изправена пред голяма война, но не със сепаратистите, а с Русия и в тази война ще има много жертви. Това обяви във „Фейсбук” украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, цитиран от Ройтерс.

Кремъл реагира остро вчера на статия в италианския вестник “Република”, която твърди, че председателят на Еврокомисията Жозе Барозу е цитирал пред европейските лидери изказване на Путин, че Русия може да превземе Киев “за две седмици”. Според съветника на Путин Юрий Ушаков думите му са извадени от контекста. Кремъл предложи да обнародва пълния запис на разговора.

Русия ще промени военната си доктрина, като основната причина за това са външнополитически фактори като разширяването на НАТО, западната система за противоракетна отбрана и ситуацията в Украйна, заяви заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов. Действащата сега доктрина е от 2010 година.

Близо 15 хиляди руски военни са били изпратени в Украйна през последните два месеца и поне 200 от тях са загинали там, твърди организация на руските войнишки майки, цитирана от АФП. “Товар-200”, както наричат конвоите с тела на загиналите, пристигали от полигона край Ростов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар