неделя, 12 юли 2015 г.

Пламна и Западна Украйна

Трима бойци на украинската националистическа организация "Десен сектор" са били убити в престрелка в град Мукачево в западната Закарпатска област, съобщи Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, цитиран от ТАСС.

Герашченко написа на личната си страница във Facebook, че група от 15-20 души пристигнала в обект, "имащ отношение към народния депутат на Украйна с печален опит от 90-те години на 20-и век - Михайло Ланьо. Възникнал въоръжен конфликт, причините за който още не са установени".

След това бойците на "Десен сектор" открили стрелба и изстреляли няколко гранати по пристигналите на място милиционери.

"В престрелката загинали трима от нападателите. Ранени били трима милиционери и четирима цивилни. Стреляйки с гранатомети, нападателите унищожили два автомобила на милицията. Останалата група нападатели е блокирана в горичка. Предложено им е да сложат оръжие и да се предадат", разказа съветникът в украинското МВР.

Президенът на Украйна Петро Порошенко преговаря с ръководителя на националистическата организация "Десен сектор" Дмитрий Ярош, за да нареди на своите бойци да сложат оръжие в покрайнините на град Мукачево, който се намира в Закарпатието, най-западната част на Украйна, съобщи на страницата си във Фейсбук депутатът от "Блока на Петро Порошенко" Мустафа Найем.

"Представители на „Десен сектор“, които са се укрили в горите на село Лавка, са заявили, че ще спрат въоръжената си операция срещу украинските сили за сигурност само по заповед на Дмитрий Ярош", посочи депутатът.

Преговорите са непреки, като Ярош е представен от Роман Стойко, уволнен милиционер, който по-късно се е занимавал с контрабанда на цигари и е бил заловен в Словакия при опит за нелегално транспортиране на пратка с делтапланер.

"По разкази на местни хора въоръженият сблъсък в Мукачево възникнал заради преразпределение на пазара на контрабандни цигари", пише депутатът от Върховната рада.

Президентът Порошенко нареди вчера на силите за сигурност "да разоръжат и задържат престъпниците, убили при стрелба мирни жители" в Мукачево. Вечерта „Десният сектор“ вдигна по тревога членовете си и ги призова да обградят президентския дворец в Киев. "Специалните части са мобилизирани за унищожаване на нашите събратя. Ако стане това, ще започне необратим процес. Призоваваме украинците да ни подкрепят в тези нелеки времена. Настана решаващ момент, който завинаги ще измени историята на Украйна", се казва в декларация на „Десния сектор“, смятан от мнозина за профашистка организация. Той е забранен в Русия като престъпна структура.

По мнението на закарпатския политолог Петро Гецко, цитиран от ТАСС, нападението в Мукачево е опит на десните радикали да вземат под контрол пограничния с Европа район. "Първо ще бъдат ликвидирани авторитетите, после ще има изчезване на граждани, както стана в Донбас, сплашване на народа и овладяване на транспортната инфраструктура", каза той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар