понеделник, 19 януари 2015 г.

В Украйна мобилизират инвалиди и студенти

Въпреки че официално четвъртата вълна на мобилизация в Украйна все още не е започнала, масово украинци вече започнаха да получават повиквателни още преди няколко седмици, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация на Сегодня.ua. При това повиквателни за мобилизация получават не само годни за военна служба мъже, но и инвалиди и студенти.

Така, 19-годишният гимназист Алексей получил призовка да се яви пред военната комисия. Киевчанинът Антон пък получил повиквателна, въпреки че страда от захарен диабет и не е годен за военна служба. Същото се случило и с жител на Харков – Александър, който страда от астма, трябва тепърва да доказва пред комисията от военни, че е негоден да служи в армията.

Украинското министерство на отбраната обясни, че „това са просто проверки на списъците”, а „студенти и инвалиди няма да бъдат мобилизирани”.

В същото време експерти откриват юридически грешки в самата процедура на мобилизация. Така, в украинското законодателство отсъства понятието „частична мобилизация”, няма утвърден образец на призовка за нея и не е описана процедурата за наказание от отклонение, пише украинското Сегодня.ua.

По-рано Украйна обяви, че първият етап от мобилизацията се очаква да започне на 20 януари и ще продължи 90 дни, като за това време се очаква да бъдат призовани на служба в армията около 50 хил. души. Следващият етап трябва да започне през април и да бъде с продължителност от 60 дни, а през юни се планира провеждането на третата вълна. Указът на президента Петро Порошенко за мобилизация в страната ще встъпи в сила след утвърждаването му от Върховната рада.

Припомняме, че през 2014 г. Украйна проведе общо три вълни на мобилизация.

rusofili.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар