петък, 23 януари 2015 г.

Вацлав Клаус: Крим е руски, а Украйна - изкуствена държава

Според мен Русия бе накарана да реагира в Крим. Това бе реакция на случилото се на Майдана, в Киев и нападенията срещу рускоезичното население в Украйна. Това казва бившият президент на Чехия Вацлав Клаус в интервю за австрийския вестник "Ди Пресе".
За всички е ясно, че Крим не принадлежи на Украйна. Крим винаги е бил част от Русия. Вътрешната криза в Украйна е основната причина за случващото се там. Ако не бяха събитията от Майдана нямаше да се стигне до анексирането на Крим, обяснява той.

"За мен това е конфликт на Европа и САЩ срещу Русия, а Украйна е само един инструмент в този спор", каза още Клаус, според когото в случая не става въпрос за руско-украински конфликт, както се твърди на Запад.

Украйна е една изкуствено създадена държава без автентична територия и хомогенно население и поради тази причина трансформацията бе много по-трудна, отколкото където и да е другаде, смята още той.

"Сегашната криза е резултат от натиска към Украйна да реши към коя страна да се присъедини - към Изтока или Запада. Да поставиш страната пред такъв избор, означава да я унищожиш", подчертава Клаус.

Той смята, че не трябва да има външна намеса при разрешаването на проблема. Решението може да бъде намерено само чрез компромис. За съжаление политическото ръководство в Украйна няма капацитет за това, казва още Вацлав Клаус.

По-рано днес на темата за Крим говори на пресконференция в Москва и руският външен министър Сергей Лавров. "Потвърждаваме, че сме за решение на проблемите на Югоизтока при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. При това въпросът с Крим бе решен въз основа на международното право", каза Лавров. Той припомни, че "главният принцип от Устава на ООН e правото на самоопределение на народите. Принципът на териториалната цялост трябва да се уважава спрямо онези държави, които осигуряват право на самоопределение и зачитат това право спрямо народите, които живеят на техните територии"

"Извършеният в Украйна преврат подкопа правото на украинската държава да претендира за територия, която в пълно съответствие с международното право проведе референдум, свикан от парламент, избран още преди преврата. На референдума мнозинството население се изказа за самоопределение и последващо присъединяване към Русия", припомни министърът.

Лавров препоръча на чуждестранните журналисти да изучат приетата през 1970 г. Декларацията по вопросите за съотношението между териториалната цялост и самоопределение на народите.

Той отговори и на обвиненията, че Русия е нарушила Будапещенския меморандум с присъединяването на Крим. "В него (меморандума) ние се задължихме да уважаваме суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Не сме се подписвали да се подкрепя намесата отвън в работите на Украйна, не сме подписвали да се подстрекава майдана към силови действия, към антиконституционни стъпки, а вие знаете, че министри на уважавани от мен държави от ЕС пряко се занимаваха с това. И още повече, не сме се подписвали да се съгласяваме с резултатите от въоръжен държавен антиконституционен преврат".

Лавров отбеляза още, че освен Будапещенския меморандум е било подписано и заявление на ръководителите на Русия, САЩ, Великобритания и Украйна, в което се потвърждава тяхното задължение да противодействат на агресивния национализъм и шовинизъм. "А цитираният от мен Дмитрий Ярош, призовал да бъдат унищожени руснаците в Крим, и цитираният от мен Олег Тюгнибок демонстрират как новите ръководители на Украйна проявиха и агресивен национализъм, и шовинизъм в прекомерни обеми", поясни Сергей Лавров.

БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар