понеделник, 2 март 2015 г.

Киев разформирова батальона "Айдар"

Украинското министерство на отбраната разформирова доброволческия батальон "Айдар" и го преобразува в подразделение на сухопътните войски на украинските въоръжени сили, съобщи на брифинг в Киев днес шефът на пресслужбата на генщаба ВладиславСелезньов, цитиран от ТАСС.

Според него това решение е свързано "с необходимостта от предотвратяване на противоправните действие на някои представители на доброволческите формирования".
По-рано украинската военна прокуратура заведе редица съдебни дела за престъпления, в които са обвинени бойци от батальона "Айдар".

Според съобщения в медиите властите са взели решението да преформатират доброволческите батальони, защото за Киев е станало сложно да ги контролира. Назначават им се армейски командири.

Вчера шефът на областната администрация в Луганск Генадий Москал съобщи, че бивши бойци от батальона "Айдар" са арестувани, подготвяйки се да изнесат оръжие от Донбас в Киев. "Част от това подразделение отдавна е дезертирала от "Айдар" и е преминала в нелегалност, занимавайки се с мародерство, обири, рекет, кражби на автомобили и други престъпления в населените места на контролираната от Украйна територия", писа той в
интернет. Според Москал бил е пресечен опит да се изнесе от зоната на бойните действия в Донбас към Киев цял оръжеен арсенал, който да се използва за "дестабилизация на положението" в столицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар