понеделник, 16 март 2015 г.

Киев създаде танк и го прати в Донбас (ВИДЕО)

Киев създаде собствен танк и вече го прати да воюва в Източна Украйна. Т-84У “Оплот” е създаден в Харковското конструкторско бюро по машиностроене, пише "24 часа". Към новата бронемашина проявил интерес лично командващият армията на Тайланд ген. Прают Чаноча, който осигурил поръчка от 200 танка. Той бил особено впечатлен от бойните му възможности и от доброто съотношение цена - качество.

Политическото ръководство на Украйна поставило задача да се разработи танк, който да води бойни действия в различни климатични и географски условия. Конструкторите използвали класическа конструкционна схема, която включва отделение за управление, разположено в челната част, бойно отделение в центъра на танка и моторно двигателно-трансмисионно отделение в задната част. Освен това те снабдили мощното настъпателно оръжие с термовизионен прицел, спътникова навигационна система, цифрова система за управление на огъня и други екстри.

Специално внимание в новия танк е отделено на системите за защита, които осигуряват необходимата жизнеустойчивост на бойното поле. За целта конструкторите използвали комбинирана система, която включва пасивна броня и динамична защита второ поколение с отчитане на възможностите на най-съвременните противотанкови средства. Бронята е многослойна, изградена от бронирани листове и яки керамични материали.

Динамичната защита тип “Нож” е разположена в предната част на корпуса и на купола. Тя осигурява ефективно противодействие на кумулативните и бронебойно подкалибрени снаряди. По корпуса са монтирани гумени панели, които отразяват гранатите, изстреляни от ръчни противотанкови гранатомети.

Т-84У притежава и оптико-електроннна система “Варта” за задимяване на бойното поле. Двигателят е с мощност 1200 к.с. и може да използва както дизелово гориво, керосин, така също и смес на дизелово гориво и керосин. Вътрешните резервоари побират 700 л гориво, а външните 440 л. С цялото гориво танкът може да измине 400 км Освен това в походно положение върху корпуса може да се монтират още два варела по 200 л. Куполът се върти с помощта на електродвигател на 180 градуса за около 5 секунди при скорост на въртене 40 градуса в секунда.

По суша мощният двигател гарантира скорост 65-70 км/ч. Без предварителна подготовка танкът преодолява водна преграда с дълбочина 1,8 м, а с допълнителна подготовка- до 5 м. Екипажът се състои от трима души - командир, мерач и механик-водач. Въоръжението на танка се състои от 125-мм гладкоцевно оръдие, 12,7-мм зенитна картечница и 7,62-мм тежка картечница. Запасът за оръдието е 40 снаряда, които се зареждат разделно. 28 от тях са в специален контейнер за автоматично зареждане. Танкът е проектиран да използва бронебойно-подкалибрени, кумулативни и осколочно-фугасни снаряди. С помощта на лазерно управляеми ракети танкът поразява вертолети на разстояние 5 км.

Няма коментари:

Публикуване на коментар